Våningssängar är både praktiska, tar relativt liten plats eftersom de byggs på höjden och passar till både hemmet i stan och i sommarstugan. De lämpar sig såväl i ett barnrum som i ett gästrum. Dock bör du iaktta både säkerhet och mysfaktor när du väljer våningssäng. Låt oss guida dig vidare.
1. Stabilitet
En våningssäng måste vara stabil – speciellt om den är tänkt för barn att sova i. En gänglig säng som nästan faller ihop så fort du blåser på den, är således inte att rekommendera och det är viktigt att ha i åtanke om du köper en begagnad våningssäng. Den här typen av möbel ska tåla lite extra slitage och hårdhänta tag, eftersom man klättrar upp och ned i den, skakar den eller kanske använder den som tillfällig lekstuga eller kojbygge under dagen. Även våningssängar för vuxna bör vara tåliga och funktionella, då de dessutom ska passa för överviktiga och lite orörliga personer.
2. Läs på om reglerna
Det finns flera nedpräntade regler svart på vitt om hur säkerheten i en våningssäng ska vara.
- Ha skyddsbrädor runt om den övre sängen med spjälor vars mellanrum inte överstiger 65 millimeter
- Endast en öppning för upp- och nedklättring
- Hörnstolpar får inte vara högre än ett par millimeter
- Inga lösa delar får förekomma
- Ha en EN 747-1:2012+A1:2015-märkning
3- Välj en unik design
De tråkiga våningssängarna från 70-talet har numera ersatts av häpnadsväckande byggnationer som till och med får en vuxen människa på lekhumör. Möbeln kommer i alla möjliga utföranden som också garanterar hög säkerhet. Testa en fantasifull våningssäng, en grafisk modell eller en tuff loftsäng där du kan ha skrivbord under – ett ypperligt förslag till en liten studentbostad. Det finns även varianter med tak för den övre sängen.
Våningssängens comeback i ny tappning
Vi är kanske många som erinrat oss de knaggliga och fula våningssängarna från förr, men idag ser tekniken och designen annorlunda ut. Var bara noga med att följa säkerheten och köp en säng av bra kvalitet, så slipper du orosmomenten.